ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Тридесето редовно заседање Општинског већа, уз допуну дневног реда, почело је разматрањем Плана општег распореда места за постављање монтажних објеката и опреме на територији општине Врњачка Бања који је припремило ЈП „Дирекција за планирање и изградњу“. Овим Планом су утврђене локације, општи  услови и правила постављања и уклањања мањих монтажних објеката на површинама јавне намене и осталим површинама у општој употреби на територији наше општине. У наставку седнице, чланови Већа разматрали су нацрте одлука о измени одлука о промени оснивачких аката  ЈП „Борјак“, ЈП „Бели извор“ и ЈП „Нови Аутопревоз“. На дневном реду седнице Већа разматран је Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о доприносу за уређивање грађевинског земљишта. Циљ измена и допуна наведене одлуке  је њена ефикаснија примена којом се, у поступку вршења обрачуна доприноса за уређивање грађевинског земљишта, поједностављује ова процедура и поспешује комуникација Општинске управе и ЈП „ Дирекција“, што омогућава инвеститору мање трошкове и скраћује рокове у целом поступку. Веће је разматрало и Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о паркинг зонама и режиму коришћења јавних паркиралишта у Врњачкој Бањи. Ове измене и допуне  резултат су састанка који је, на иницијативу председника општине, одржан са такси превозницима, ПС Врњачка Бања и ЈП „Нови Аутопревоз“ где је евидентиран проблем паркирања такси возила у Врњачкој и Краљевачкој улици. Општинско руководство је предложило да се такси стајалиште у Врњачкој улици измести са локације „Бела лађа“ до променаде, односно до Улице цара Душана, и то тако да се број такси места са 10 повећа на 18 паркинг места, као и да се у Краљевачкој улици наспрам Дома здравља обележи још два паркинг места намењена за такси возила.

30 sednica ov
Веће је упознато и са Одлуком о покретању поступка за прибављање кп бр.1891/3,4,5 и 6, кп бр. 1894/3 и кп бр. 1899/8 све у КО Грачац у јавну својину општине Врњачка Бања, имајући у виду да се наведене парцеле, укупне површине од 71,82 ара, налазе између пословног простора Месне заједнице и Месне канцеларије Грачац и амбуланте у Грачацу,  као и да на терену чине комплекс-целину. На дневном  реду данашње седнице нашла се и Одлука о покретању поступка за прибављање кп бр.1050/1 КО Врњачка Бања у јавну својину општине Врњачка Бања, као и  Нацрт Одлуке о отуђењу непокретности-неизграђеног грађевинског земљишта у јавној својини општине Врњачка Бања кп бр.390/48 КО Врњачка Бања у поступку непосредне погодбе. Веће је разматрало  извештаје о раду,  као и извештаје о реализацији програма пословања и измене и допуне програма пословања јавних предузећа и установа. Веће је дало сагласности на измене финансијских планова за 2015.  Народној библиотеци „Др Душан Радић“ и Културном центру, као и сагласност на друге измене програма пословања за 2015.  ЈП „Дирекција за планирање и изградњу“ и ЈП „Нови Аутопревоз“. На крају седнице, разматран је захтев Спортског савеза Врњачка Бања о прерасподели термина у Хали „Владе Дивац“.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.