ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

У присуству бројних званица, данас је у амфитеатру 351 ученик ОШ „Бане Миленковић“ у Новом Селу заједно са својим учитељима и наставницима, прославио Дан школе и 120 њеног постојања. Била је то прилика да се, поред сумирања резултата у досадашњем раду, награде  ђаци који су освајачи признања на разним такмичењима и уруче захвалнице појединцима, организацијама, предузећима и свима онима који подржавају рад ове установе.

publika novo selo
Уз искрене честитке и жеље поводом обележавања овог значајног јубилеја, председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић указао је да су у живот једне школе уткани животи и сећања на одрастање и безброј прича из школских клупа генерација и генерација ученика, животи свих оних који су се бавили и баве се једном дивном професијом у којој се спорије стари, јер радити са децом значи увек бити на извору младости и енергије, али и животи оних који нису носили дневнике, али су бринули о деци.

boban djurovic
Прослави су присуствовали и представници побратимске општине из Словеније, Шмартно об Паки који су изразили задовољство што се већ деценијама гаји ово пријатељство, као и због чињенице што је та веза учвршћена и нераскидива. Жеља им да наставе са сарадњом и дружењем и наредних година, као и да ту традицију следе и њихова деца.
Да подсетимо, основна школа у Новом Селу отворена је 8. јануара 1895. године.

boba djurovic rodoljub dzamic

До  њеног отварања деца са овог подручја похађала су школу у Врњцима, али се у школу, због удаљености, одлазило нередовно. Било је преко потребно добити одобрење за отварање школе у Новом Селу. То је и постигнуто 1895. године, али је школа, услед недостатка учитеља, почела са радом наредне 1896. године. Имала је 19 ученика, а настава се одвијала у згради Општинског суда.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.