ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Данас је у Великој сали општине Врњачка Бања, одржана јавна расправа поводом постављања споменика Павлу Мутавџићу, намеснику кнеза Милоша Обреновића који је 1868 године са неколицином виђенијих и утицајних људи основао „Фундаторско друштво кисело вруће воде“. Уједно, ово друштво симболиозује и почетак бављења организованим туризмом у Врњачкој Бањи. На иницијативу нашег Врњчанина и дугогодишњег културног радника, Бошка Руђинчанина, Скупштинско тело, Бањски одбор је покренуо иницијативу за постављање споменика поводом 150 година организованог бањског туризма. Након уводног дела и образложења организовања јавне расправе, о одабиру локације за постављање споменика, Бошко Руђинчанин је говорио о дугогодишњим активностима по питању постављења споменика знаменитим личностима од значаја за Врњачку Бању и поменуо: Јована Белимарковића (локација поред степеништа према Замку културе, Војводу Лунета (локација код Језера), Миодрага Б. Протића, чија би биста била постављења у Централном бањском парку, као и бисте Десанке Максимовић и Добрице Ћосића, а да споменик Павла Мутавџића се постави у близини Топле воде.

Жарко Марковић је допунио предлог да се споменик допуни са исписивањем имена свих четрдесет оснивача Фундаторског друштва. У дискусију се укључио и Драгиша Обрадовић, проф. И академски вајар, који је нагласио да је потребно направити разлику између бисте, која је једноставан камерни пројекта и споменика за који је неопходно укључити урбанистички, пејзажни, социолошки, архитектонски и вајарски став. Заменик председника Скупштине је дао предлог да се примени пример града Београда, који је за постављање спомен обележја, расписао јавни конкурс и формирао стручни жири за одабир. Након дискусије о кредибилности састава Бањског одбора и Одбора за спровођење одлуке о подизању споменика, за коју је сумњу изнео Никола Џамић, председник Бањског одбора, Драган Говедарица, је нагласио да по Одлуци, Бањски одбор одлучује да ли се расписује јавни позив или ангажује аутор по позиву, тако да је одбор става да се распише јавни позив, а имајући у виду да су изнети још неки предлози за постављање споменика поводом јубилеја предложено је да се 16.3.2018. године одржи заједничка седница Бањског одбора и Одбора за спровођење одлуке о подизању споменика.

logo opstine trans copy copy

 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.