ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је уговоре најбољим студентима и ученицима и позвао младе да наставе да уче и образују се и да остану у Србији. Уз много рада, напорног и тешког, уверен сам да ћете моћи да остварите највећи део својих снова и урадите велике ствари за нашу земљу, рекао је Вучић. Председник Србије је навео и да је договорено да стипендије буду дуплиране, те ће уместо 7.500 динара за ученике, 12.000 за студенте и 15.000 за докторанте, оне сада износити 15.000, 24.000 односно 30.000 динара. Међу награђеним студентима, нашла се и наша врњчанка Симона Јаћимовић са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду. Симона је студенткиња треће године са просечном оценом 10,00.

20180225 113850

11


Вучић је захвалио министру просвете, науке и технолошког развоја Младену Шарчевићу што му је дозволио да он саопшти ту лепу вест. Он је подсетио да су на данашњи дан неписмени сељаци подигли устанак против моћне империје, али, такође, водили битку на два фронта, против османског царства и непросвећености и необразованости.

15
Честитајући добитницима стипендија, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је да му је посебна част да данас, када славимо Дан државности, на овом месту, у присуству нашег председника, господина Вучића, има прилику да поздрави младе, талентоване и успешне стипендисте Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Да бисте данас били овде морали сте, не само да будете узорни, редовни ученици и студенти, већ и да имате високу просечну оцену, прођете озбиљне тестове и испите. Морали сте да верујете у себе, али и нашу државу, која и на овај начин показује колико јој је стало до младости и знања. А стало нам је, јер као што је рекао Нелсон Мендела, образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет, рекао је министар. Он је додао да Минсарство улаже велике напоре како би образовање учинили праведнијим, доступнијим, применљивим и надасве занимљивијим и креативнијим.
Уводећи низ промена, мењајући концепт учења, желимо да наши ученици и студенти буду мислећи људи са вештинама неопходним да владају знањем, управљају својим животом и јачају државу својим идејама и постигнућима, да мењају свет. Наше оружје је светло и чисто, наше оружје је младост, образовање и знање. То је и ваше оружје, оно вас је данас довело овде, поручио је министар Шарчевић.

13


Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у буџету обезедило средства за стипендије за 247 надарених ученика, од тога 157 нових и 90 старих стипендиста ученика. Укупан број студената који остварују право на стипендију за изузетно надарене је 704, и то 362 нових кандидата и 342 старих корисника. Право на стипендију за изузетно надарене студенте имају буџетски студенти високошколских установа почев од треће године студија, који су уписани први пут у текућој академској години на студије првог, другог и трећег степена, са просечном оценом најмање 9 и који су положили све испите из претходних година студија. Право на стипендију за изузетно надарене ученике имају ђаци почев од другог разреда средње школе, чије школовање финансира из буџета и који стално постижу одличан општи успех и освоје једно од прва три места на међународним и републичким такмичењима.

 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.