ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Познати врњачки песник и културни радник Бошко Руђинчанин добитник је награде „Прстен Деспота Стефана Лазаревић“ коју додељује Књижевни клуб Багдала из Крушевца. Награду је равноправно поделио са песникињом Зорицом Мандарић Арсић. Часопис „Багдала“ излази од 1959. године, а међу ранијим добитницима ове награде су Добрица Ћосић, Слободан Ракитић, Драган Јовановић Данилов… Осим књига поезије, Руђинчанин је и аутор више моногрфија о Добрици Ћосићу, Владети Вуковићу, Миодрагу Б. Протићу… Стајао је иза оснивања и организације за Врњачку Бању врло битних манифестације као што су: „Врњачке културне свечаности“, „Великог митинга поезије“, „Фестивала филмског сценарија“, часописа „Замак културе“… Награда „Прстен Деспота Стефана Лазревића“ Бошку Руђинчанину и Зорици Мандарић Арсић ће бити уручене почетком наредне године. Бошко Руђинчанин је добитник и Вукове награде за животно дело.

press4 2

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.