ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Привредна и политичка делегација румунског округа Сибиу, у оквиру узвратне посете Рашком управном округу, посетила је Краљево и Врњачку Бању.

20171120 120923

Делегацију из Сибиуа, у саставу: председница Округа Сибиу, Даниела Импеан, одборници из Округа Сибиу, Едуард Велман, Кристина Дорис Банциу, Александру Турку, председник Привредне коморе, Георге Алдеа, као и истакнути привредници Мирче Урехе, власник фабрике „Боромир“ и др Мариа Ћолан, власник Медицинско-спортске клинике Ариа примио је у Врњачкој Бањи председник општине, Бобан Ђуровић. Пријему су присуствовали и Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа, Марица Мијајловић, заменица градоначелника Града Краљево,као и Душан Стевановић, помоћник председника општине Врњачка Бања.
По речима Небојше Симовића, сарадња са румунским округом Сибиуом започела је у мају ове године када су предстваници Града Краљева и Рашког управног округа посетили Сибиу.
У току пријема, румунској делегацији представљени су привредни, туристички, културни и спортски потенцијали Врњачке Бање. Посебно је наглашена могућност успостављања јавно приватног партнерства у реализацији заједничких пројеката на територији општине Врњачка Бања, као и размена богатог искуства у области туризма.
Сибиу је једно од културних средишта Румуније, где су се вековима мешали утицаји Немаца, Румуна и Мађара. Због своје вредне културне заоставштине град је био Европска престоница културе 2007. године.Такође важи за најбогатији округ у Румунији, специфичан по нултој стопи незапослености и  криминалитета.
Након пријема, румунска делегација је обишла Врњачку Бању и посетила Специјалну болницу „Меркур“.


Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.