ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Сваке године од 25.11. до 10.12. почиње светска кампања “16 дана активизма против насиља над женама“. Ову кампању обележава преко 100 држава, почиње 25 новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама, и завршава се 10 децембра, када се обелажава Међународни дан људских права. Ове године, општина Врњачка Бања се прикључила у националној кампањи која има за циљ подизање свести и предузимање акција за сузбијање насиља над женама. Званична боја кампање је наранџаста, као симбол оптимизма и боље будућности. На иницијативу потпредседнице Владе РС и председнице Координационог тела за родну равнопрваност, Зоране Михајловић, знаменити објекти биће осветљени овом бојом, како би се скренула пажња на ово важно питање. Ове године наранџастом бојом биће осветљена зграда Термоминералног купатила, која је један од најпрепознатљивијих објеката и налази се на најфреквентнијој локацији. Прошле године у оквиру ове кампање осветљене су египатске пирамиде, Empire State Building, седиште УН итд.

topla voda vrnjacka banja

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.