ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

У прилог чињеници да Врњачка Бања константо ради на употпуњавању и изградњи туристичких садржаја, како би задржала своју лидерску позију, најбоље говори ново градилиште у центру Општине.
На Црквеном брду почела је изградња каскадних водопада и нових печаких стаза, по идејном решењу мр Благоја Димића.
Милутин Думановић, помоћник председника Општине истакао је  да се пројекат реализује уз помоћ Министарства за трговину и туризам Владе Републике Србије и Општине Врњачка Бања, да су радови започели када је завршена летња сезона, како , због локације, локална самоуправа не би ометала госте. Реконструкција пешачке зоне подразумева равнање терена и формирање платоа у зони улаза у подземни тунел и на Тргу културе. Вршиће се партерно уређење пешачких стаза, хортикултуре и расвете. У делу испод летње позорнице доградиће се садржај водопада, са припадајућом инфраструктуром и инсталацијама.

Vrnjaka Banja rekonstrucija


Постојеће стазе ће се реконструисати у смислу смањења нагиба рампи увођењем степеница. Обрада газећег слоја биће у граниту и бетонским елементима са одговарајућим слојевима. Потпорни зидови биће од бетонске конструкције са облогом од камена, а пројектована  је и ограда од челичних профила, како би се повећала безбедност посетилаца.
Плато видиковца подразумева делимично нову грађевину у армираном бетону са облогом од камена и оградом. Постојећи дрвени павиљон који је у лошем стању реконструисаће се у истом габариту и на истом месту. Све врсте интервенција подразумевају максимално пажљиво уклапање у постојећу структуру овог амбијента и поштовање аутохтоних материјала.
Водени садржаји биће од мале акумулације језера које прикупља воду, која се спушта са стене, и  наставља се водотком (брзоток комбинован са малим слаповима) који се серпентински, пратећи стрму конфигурацију терена и распоред стена, са продором испод стазе,  даље улива у велику акумулацију/базен,  из кога се формира водена композиција великог водопада на коти Променаде/ Трга културе.
Предвиђено је да се радови заврше у року од три месеца, како би гости и мештали почетком пролећне сезоне већ могли да уживају у оплемењеном централном простору. Ово је једна од инвестиција планирана за свечано обележавање следеће године јубилеја од 150 година организованог бављења туризмом.

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.