ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Поводом обележавања годишњице Битке на Попини, делегација Општине Врњачка Бања предвођена замеником председника СО, Данетом Станојчићем, представници ОО СУБНОР-а Врњачка Бања, Општинског одбора Савеза бораца Трстеник, Покрета младих социјалиста, као и представници ОШ „Попински борци“ Врњачка Бања положили су данас венце и одали пошту палим борцима код споменика на Попини.

popina 2017

Тачно пре 76 година, на Попинској реци Врњачко – трстенички партизански одред и драгосињачка чета Краљевачког одреда водили су вишечасовну борбу против делова 171. немачке дивизије. Ово је била једна од првих фронталних партизанских борби у Дргугом светском рату у којој су погинула 42 борца. Иако је претрпео велике губитке у борби на Попинској реци, Врњачко-трстенички партизански одред је наставио да се бори против окупатора у околини Краљева. Ова битка представља увод у масовну одмазду над становништвом Краљева и околине када је, у периоду од 15. до 20. октобра, стрељано више хиљада талаца.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.