ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

У оквиру обележавања Међународног дана смањења ризика од природних катастрофа, Инцијатива „Слив Западне Мораве“ која окупља 17 општина и градова, у сарадњи са Удружењем за подршку волонтеризму, организовала је еколошку ацију чишћења приобаља ове реке под називом „100 као 1“.

100 kao 1

Циљ је јачање локалних заједница и друштва у целини, ради ефикаснијег одговора на ризике од природних катастрофа, насталих и као последица климатских промена. У једном дану, на 100 локација у сливу Западне Мораве, грађани уз подршку цивилног и приватног сектора, уређењем простора унапређују стање животне средине и позитивно утичу на смањење ризика од природних катастрофа.
На територији општине Врњачка Бања целом акцијом је руководио општински координатор за слив Западне Мораве, Живорад Јаћимовић. Врњачки волонтери окупљени преко сајта volonter.rs и чланови Удружења грађана „Новоселац“, брзим и ефикасним радом, прикупили су око четири кубика ПЕТ амбалаже и неразградивог отпада.
По завршетку акције Јаћимовић је изразио своје задовољство обимом прикупљеног отпада у кратком року и истакао значај волонтера у оваквим акцијама кроз које се врњачки волонтери обучавају и за сложеније задатке.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.