ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Представници братске Општине Хатфјелдал посетили су Општину Врњачка Бања са жељом да се односи сарадње и пријатељства успостављени пре 10 година интезивирају и унапреде.

20170929 090340

Делегацију братске општине из Норвешке у саставу: Ларс Гунар Маркен, шеф Одељења за развој и културу Општине Хатфјелдал, Харалд Лие, председник општине Хатфјелдал, Стиан Скјервик, начелник Општинске управе Хатфјелдал и Бјорн Ерик Давидсен, представник Владе Норвешке примио је председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић са сарадницима. У срдачном разговору, Ђуровић је изразио жаљење што до овог сусрета није раније дошло и предложио, с обзиром да Врњачка Бања следеће године прославља 150 година организованог туризма, да се у Хатфјелдалу организују Дани Бање како би грађани Хатфјелдала имали прилике да боље упознају своју братску општину. Такође је било речи о реализацији заједничких пројеката у обе општине, а пре свега о конкретној реализацији одредаба потисаног Споразума о сарадњи и пријатељству из 2007. године. Стиан Скјервик, начелник Општинске управе Хатфјелдал указао је да је у овом тренутку најизвољивија реализација заједничких пројеката намењених младима из Хатфјелдала и Врњачке Бање, имајући у виду да је норвешка влада за такве пројекте већ одобрила значајна финансијска средства.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.