ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Петнаестог септембра навршило се 99 година од пробоја Солунског фронта, што се испоставило као одлучујуће за слом централних сила у Првом светском рату. Тим поводом Удружење потомака ратника 1912. – 1920. Врњачка Бања организовало је свечаност посвећену Дану пробоја Солунског фронта која је одржана у Централном бањском парку, испред споменика Александру Карађорђевићу, врховном команданту српске војске у Првом светском рату.

1 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy


Овој свечаности присуствовао је велики број Врњчана и бањских гостију, а венце са цвећем положили су Зорица Бекчић и Огњан Топаловић испред Удружења потомака ратника 1912. – 1920. и Бобан Ђуровић и Иван Радовић, председници Општине и Скупштине општине Врњачка Бања.
Приредбу је отпочела певачка секција Удружења за културу „Врњачки вез“ под управом Милана Миодраговића извођењем српске химне.

3 copy copy copy
О пробоју Солунског фронта, као и његовом значају говорио је Слободан Дишовић, председник Удружења потомака ратника 1912. – 1920. Дишовић је своје обраћање започео цитирајући наредбу српске Врховне команде, издате уочи пробоја Солунског фронта….
„Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом да од брзине продирања зависи цео успех офанзиве. Треба дрско продирати, без починка до крајњих граница могућности људске и коњске снаге. Са непоколебивом вољом и надом у бога – јунаци, напред у отаџбину”.
Хор „Врњачки вез“ наступио је потом са песмом „Тамо далеко“ која симболизује и страдања и победе српских војника, Даница Карамарковић, ученица четвртог разреда Гимназије говорила је поему „Србија“ Оскара Давича, а књижевник Бошко Руђинчанин своје стихове из књиге посвећену једном од својих стричева који су настрадали на Солунском фронту. Завршница ове приредбе припала је „Врњачком везу“ и извођењу композиције Марш на Дрину са мозаичним казивањем Миће Живојиновића из свог дела „Живот преточен у памћење“.

2 copy copy copy copy
                                                                                                                М.В. (Врњачке новине)

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.