ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Августа месеса текуће године у издању београдског „Take it or leave it records-a“, изашла је збирка песама „Супермен је Барбика“, аутора Хермана Штерна.
Августа месеса текуће године у издању београдског „Take it or leave it records-a“, изашла је збирка песама „Супермен је Барбика“, аутора Хермана Штерна. Иза овог псеудонима крије се врњачки писац, Срђан Чеперковић, који је до сада објавио две књиге: „Заборављени град“ (2007) – песме, награда „Матићев шал“ и „Сумраци и свитања Зорана Бајића (2017) – разговори.

vrnjacke novine herman stern

Збирка песама „Супермен је Барбика“ разведена је на осам песничких циклуса у којима Херман Штерн бројним референцама о поп култури, тј. филму, музици, литератури и стрипу, на таласима бит поезије и југословенске неоавангарде, служећи се црним хумором и нихилизмом разбија каноне и догме и демитологизује лажне идоле. Џим Џармуш, Ник Кејв, Бернардо Бертолучи, Вуди Ален, Мајка Тереза, Мирослав Крлежа, Иво Андрић, Бранко Миљковић, Марио Варгас Љоса, Пјер Паоло Пазолини, Френк Синатра, Ноам Чомски, Мартина Навратилова, Јан Палах, Оскар Давичо, Јохан Себастијан Бах, само су неки од јунака ове књиге које служе песнику да колорише један артистички универзум потврђујући још једном крилатицу да је „поезија непрекидна свежина света“.

vrnjacke vesti herman stern

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.