ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

У режији и драматургији Александра Николића, 27. августа, на Летњој позорници, врњачка публика имала је прилику да ужива у аријама познате опере италијанског композитора Ђоакинија Росинија „Севиљски берберин“, либрету Цезара Стербинија по драми Пјера Огистена Карона де Бомаршеа. окални педагози су Јелена Влаховић и Јасмина Трумбеташ Петровић, првакиње опере Народног позоришта из Београда. Улоге су тумачили: Стефан Павловић (Фигаро), Јована Чуровић (Розина), Дејан Љутовац (гроф Алмавива), Милош Ђуричић (Дон Бартоло), Ивана Живадиновић (Берта) и Страхиња Ђокић (Дон Базилио), уз корепетицију Страхиње Ђокића и Љубице Грујић.

Seviljski berberinn 1

 

ЈеНејАрт се залаже за укључивање и ангажовање што већег броја младих неафирмисаних уметника у уметничке пројекте и њихово усавршавање. Продуцент и организатор је Ненад Милошевић. Опера је одржана под покровитељством Туристичке организације Врњачка Бања и љубитеља оперске уметности у организацији Уметничког удружења ЈеНејАрт из Београда које популарише високу уметност и културу. „Севиљски берберин“ је представа која припада пројекту „Џепна опера“, који је ЈеНејАрт осмислио у циљу децентрализације уметности и приближавања онима којима је опера досад била углавном недоступна. Међу првима, та настојања препознала је и подржала Општина Врњачка Бања, на срећу љубитеља опере које су извођачи потпуно освојили. Комична опера у потпуности је остварена, изазвала је смењивање аплауза и гласног смеха. Посебна драж за публику, али и тежина за уметнике био је наступ под ведрим небом на новој сцени Летње позорнице.

Seviljski berberin 2

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.