ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

У Врњачкој Бањи почиње реализација пројекта вредног преко милион евра- изградња нове зграде врњачке Гимназије коју финансира Министарство науке, просвете и технолошког развоја.

 FB1 0225

На месту на коме ће се 2018. године гимназијалци уселити у своје нове учионице, председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић и директорка Гимназије, Дојна Стодић положили су камен темељац у присуству извођача радова, наставног особља и ученика. До сада се настава реализовала у згради коју Гимназија дели са Угоститељско-туристичком школом са домом ученика, при чему је одређени број одељења Угоститељско-туристичке школе био у гимназијској смени. Као радни простор користиле су се преименоване учионице, које не испуњавају предвиђене нормативе.  Ваннаставне активности често се нису адекватно реализовале због недостатка простора и реализовања наставе ученика друге школе. Добијањем нове зграде, како је предвиђено Стратегијом образовања до 2020. године настава би се реализовала једносменски, уз могућност извођења ваннаставних активности и популаризације ученичких склоности и интересовања. За Конкурс „Програм модернизације школа“, финансиран из средстава зајма Европске инвестиционе банке, конкурисало се 2012. године, а 2013. године (05. јуна) објављена је јединствена листа одабраних школа, на којој се нашла и Гимназија Врњачка Бања. 2014. године (04. јуна) потписан је Протокол о сарадњи између Општине Врњачка Бања и Гимназије Врњачка Бања. Октобра 2015. године усаглашен је пројекат за извођење радова са новим законским решењима, с обзиром да је због одлагања радова истекла грађевинска дозвола за изградњу школе. Локална самоуправа је помогла да се комплетира и употпуни целокупна документација потребна за изградњу школе и, узевши у обзир да све школе нису доставиле потребну документацију, Гимназија Врњачка Бања је добила, од првобитно предвиђене само прве фазе изградње, потпуно изграђену и усељиву зграду, по систму „кључ у руке“.

FB1 0285 copy

Пројектом је предвиђено да Гимназија добије адекватан простор за рад – 16 учионица, 6 кабинета, као и све остале пратеће просторије (канцеларије, библиотеку, зборницу, припремне просторије...) по Правилнику у погледу простора, опреме и наставних средстава. Све припремне радове, у сарадњи са локалном самоуправом, школа је урадила, тако да извођач радова, према предвиђеном плану, почиње са радом, тј. изградњом.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.