ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

У суботу 03. јуна у 13 сати, у Замку културе у Врњачкој Бањи, биће отворена изложба најстаријег српског удружења уметника „Друштва српских уметника ЛАДА“. Ово удружење је основано 1904. године, поводом обележавања стогодишњице Првог српског устанка, и од тада, у континуитету, кроз његово чланство је прошло скоро 200 уметника, који чине историју уметности наше земље.
Оснивачи друштва, које је названо по словенској богињи пролећа, јесу Петар Убавкић, Урош Предић, Ђорђе Јовановић, Марко Мурат, Бета Вукановић, Риста Вукановић, Симеон Роксандић, а као оснивач се помиње и Надежда Петровић која је две године након оснивања иступила из овог удружења.
Афинитет међу члановима њеним одржава се и у узајамном поштовању.

POZIVNICA copy

"Лада" се зачела у идеји југословенског зближавања, али зато да тражи слободу и уметности, и сваком члану дозвољава пуну индивидуалност. О томе сведоче велике уметничке личности; као што је познато, члан Ладе био је и Ђорђе Крстић, сликар који је доспео до највеће висине у нашем сликарству.

 

 

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.