ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић присуствовао је завршним ископавањима на археолошком локалитету Чалија у селу Грачац која спроводи археолошки тим Завода за заштиту споменика Краљево.

Untitled4

Током истраживања на поседу породице Младеновић утврђено је да је у питању насеље из периода бронзаног доба и то једног од најзначајнијих варијетета, тзв. параћинске културне групе. Реч је о најзападнијем налазишту ове групе на простору Србије. Откривено насеље сведочи о континуитету насељавања у долини Западне Мораве, од периода праисторије до савременог доба. На локалитету је откривен велики број фрагмената керамике, а стручњаци истичу да је насеље старо преко 3500 година.

Untitled1

Бронзана игла је најзначајнији проналазак са овог локалитета која ће, као и остали налази, бити конзервирана и предата Народном музеју у Краљеву. Пројекат археолошких истраживања финансијски и логистички помогла је Општина Врњачка Бања преко Културног центра, а радови се изводе уз дозволу Министарства културе и информисања.Председник врњачке општине истакао је изуетно добру сарадњу Општине Врњачка Бања и Завода за заштиту споменика културе Краљево, која ће се наставити кроз даља истраживања и на другим локалитетима на територији општине Врњачка Бања.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.