ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

У име општине Врњачка Бања, председник СО Врњачка Бања, Иван Радовић, 03. априла,  примио је делегацију из аустријског града Кремс, која је у Врњачку Бању дошла ради промоције књиге “Бура”, аутора Луис Марера.

bura 2

У разговору који је уприличен у кабинету председника СО Врњачка Бања, Ивана Радовића, потомци Луиса Марера, борца за правду у неправедном рату, изразили су задовољство што имају прилику да буду у Врњачкој Бањи. Волфганг Марер, син аутора књиге “Бура”, говорио је о свом оцу, који је као војник  немачког Верхмахта, последење две године Другог светског рата, провео у Србији,  у Западном Поморављу, између Крушевца, Трстеника, Врњачке Бање, Краљева и Ужица.  Војник који је проживео и преживео тешкоће Другог светског рата на ратишту у окупираној Србији, када се ослободио стега војничке дисциплине и униформе, уобличио је, 1947. године, своја још увек свежа сећања и јаке емоције у невелики историјски роман под симболичним називом Бура. “Промоција  романа “Бура” који је написао наш отац, разлог је нашег доласка у Врњачку Бању. Оставио нам је у аманет да ово његово дело, које говори о једном младом јунаку, о дубоком пријатељству и непоколебљивој вери у један нови свет, преведемо на српски језик”, истакао је Волфганг Марер, син аутора романа.

bura 1


Председник СО Врњачка Бања, Иван Радовић је госте упознао са историјом Врњачке Бање и изразио уверење да ће се озбиљном политиком у будућности развијати пријатељства и културна сарадња између Врњачке Бање и аустријског града Кремса, који се налази око 80 километара западно од Беча, а који је и родини град аутора романа “Бура”, Луиса Марера.
С.У.

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.