ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Врњачка Бања ће овог лета постати богатија за још једну туристичку атракцију, која обухвата реконструкцију Црквеног (Чајкиног) брда. Ова инвестиција осим пешачких стаза и сређивања прилазних путева за аутомобиле до видиковца,  обухвата  и изградњу вештачког водопада од  скулптуре „Жена са птицом“ до шеталишта.

z

Пројекат изградње водопада у износу од 20 милиона динара, финансираће Министарство трговине, туризма и телекомуникацја. По речима шефице, Одсека за локално економски развој и инвестиције, Јелене Богојевић, локална самоуправа је конкурисала и у Министарству привреде, са допунским пројектом адаптације и санације тунела испод Чајкиног брда у износу од пет и по милиона динара. Овај тунел, односно „Леров тунел“ дугачак  је 234 метара, а копање тунела започето је још давне 1942. године. Радовима је руководио генерал Александар Лер - вођа десанта на Дрвар, операције Коњички скок, а општина Врњачка Бања била је дужна да обезбеди људе за рад.

n

Тунел је пробијен 1944. године, после годину и по дана, када су се две екипе сусреле у средини Црквеног брда копајући са две стране истовремено.  Адаптацијом  тунела, туристи ће  у овом значајном војно-историјском месту имати прилике да захваљујући изложеним макетама и предметима, јасно сагледају развој бање од римског периода, преко турске, немачке окупације до данас. У овим изложбеним просторијама видеће се бројно оружје, топови, самострели, оруђа, оклопи, немачке и партизанске униформе, као и разни предмети пронађени приликом археолошких ископавања.

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.