ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Добра сарадња Општине Врњачка Бања и Пољопривредне саветодавне и стручне службе Краљево ДОО настављена је у Подунавцима Зимском школом пољопривреде која је окупила око 50 пољопривредника, од Станишинаца до Вукушице.

Zimska skola poljoprivrede

Овај скуп је, у име Општине Врњачка Бања, отворио је Жарко Марковић, председник Комисије за пољопривреду преневши закључке Комисије везане за реализацију Програма подршке пољопривреде из буџета Општине у 2017. години. Присутне је са мерама аграрне политике које спроводи држава упознао дипл. инж. Марко Богојевић. Кроз три сата предавања, нова научна и стручна достигнућа из различитих области пољопривредне производње приближена су пољопривредницима. Овог пута ударне теме биле су везане за агро рокове у воћарству и актуелну проблематику подизања, негу, заштиту и најчешће болести у засадима малине и купине који су последњих година у нашој општини у великој експанзији. Стручњаци ПССС Краљево ДОО представили су најновија сазнања у вези агротехничких и помотехничких мера у засаду малине, као и најчешћих болести и штеточина малине и купине са освртом на актуелну проблематику везану за тржиште малине. Пренета су искуства и практични савети везани за ову производњу на територији општине. Нису заборављени ни произвођачи паприке који на потезу Ново Село – Вранеши заснивају производњу на педесетак хектара, па је одржана презентација хибрида паприке и парадајза фирме „Семинис“ из Холандије са програмом заштите биља компаније „Агроарм“. Програм заштите биља успешне белгијске компаније „Белшим“ са саветима за њихову примену презентирао је дипл. инж. Раде Плочић. Посебну пажњу полазника школе привукло је предавање великог пријатеља и учитеља врњачких пољопривредника, еминентног проф. др Горана Дугалића са Агрономског факултета у који је говорио о личним и научним сазнањима у припреми земљишта за пролећну сетву, правилном дозирању ђубрива и искуствима стеченим тридесетогодишњим праћењем стања и промена на земљишту у долини Западне Мораве. Закључено је да је примарна анализа земљишта један од битних предуслова за заснивање сваке производње. У том циљу ће Комисија за пољопривреду и село, у сарадњи са ПССС Краљево ДОО, спровести Акцију прикупљања узорака земљишта за бесплатну анализу из програма Министарства пољопривреде и заштите животне средине.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.