ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

У присуству премијера Владе Републике Србије, Александра Вучића, министра трговине, туризма и телекомуникација, Расима Љајића, представника Опшине Врњачка Бања и великог броја грађана и гостију, свечано је отворен реконструисани Амфитеатар „Данило Бата Стојковић“.

Letnja pozornica o 2017

Обраћајући се присутнима, премијер је нагласио да је, као никада до сада, много новца уложено у Општину Врњачка Бања и истакао да су на крају преговори и расписивање процедуре за изградњу Моравског аутопута, што ће знатно приближити Врњачку Бању околним градовима и Београду. То, по речима премијера, значи да ће долазити нови инвеститори и бити више запослених. Министар туризма Расим Љајић, чије је министарство, поред Министарства културе, финансијски помогло реконструкцију Летње позорнице, истакао је да је Влада Србија препознала значај амфитеатра за туризам у Врњачкој Бањи, али и у целој Србији, као и да су, када је реч о Бањи постављена три циља који треба да се реализују у мандату ове Владе: да Врњачка Бања буде препозната у европским и светским оквирима као туристичка дестинација, да буде целогодишња туристичка дестинација, и да, захваљујући и новом амфитеатру, постане летњи културни центар Србије. Љајић је додао и да се размишља о покривању амфитеатра.

DJI 0017

Председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић рекао је да је, следећи политику Владе и Александра Вучића, локална власт уложила средства и напоре да се врати на трон европског и светског туризма. По његовим речима, Врњачка Бања је пре неколико година доживела понор, са упропашћеним централним парком, неуређеним улицама, угашеним хотелима, као и да јој је вером у потенцијале и традицију, великом подршком Владе Србије, за кратко време враћен стари сјај. Ђуровић је захвалио премијеру Вучићу што је, како је рекао, довео стабилност и сигурност и субвенционисао добре пројекте, уз констатацију да до пре три године нико није ни помишљао да дође у Бању, а да су данас овде највећи хотелијери.
Он је најавио отварање нових инвестиција као што су спортска дворана, балон-сала у основној школи која није имала услове за физичко 40 година уназад, као и да ће ускоро Врњачка Бања добити водопад у непосредној близини Летње позорнице.
Летња позорница, на Чајкином брду, чија је изградања почела 1986. године, свечано је отворена 1988. године. Пре тога, многе манифестације су одржаване на Летњој позорници која се налазила између тадашњих хотела, Партизанка и Сутјеска, односно дањашњег хотела Променада и Виле Сан. Од 1988. године, до данас, на Летњој позорници која носи име по легенди српског глумишта Данилу Бати Стојковићу, одржаван је Фестивал филмског сценарија, а са ове сцене врњачкој публици су се поклонила многа глумачка и музичка имена, као и велики број фолклорних група.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.