ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Агенција за безбедност саобраћаја, у сарадњи са Општином Врњачка Бања и Саветом за безбедност и координацију саобраћаја данас је поделила дечја ауто-седишта.

20170307 122647

Петнаест ауто-седишта добили су малишани узраста до годину дана, док су пет седишта добила деца старијег узраста. Агенција за безбедност саобраћаја обезбедила је седишта кроз пројекат који реализује у сарадњи са локалним самоуправама, локалним саветима и полицијским управама.

20170307 131255

Седишта је уручио председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић који је указао на значај повећања нивоа безбедности у саобраћају у свим сегментима, а посебно безбедности најмлађих који, на основу истраживања, представљају једну од најугроженијих категорија у овој области. Под слоганима „Никад немој да изазиваш судбину“ и „Њихов живот је у нашим рукама. Седиште и појас су обавезни“, овом приликом организовано је предавање о правилној употреби дечијих ауто-седишта. У протеклих десет година, у Србији је погинуло 220 деце, а половина њих је била путник у аутомобилу. Истраживања су показала да је највећи број погинуле деце у августу, јуну и јулу, као и да се у Србији тек свако четврто дете безбедно превози у аутомобилу. Такође је утврђено да је ризик да се дете повреди уколико није у седишту повећан и до седам пута, док безбедоносно седиште смањује ризик повреда и до 70 одсто. На предавању је истакнуто да се деца превозе у ауто-седишту увек, од првог дана живота, и на дужим и на краћим путовањима, све док не постигну тежину од 36 kg или висину од 150 cm када су спремна за везивање само сигурносним појасом.
Такође је указано и на најчешће заблуде које владају међу родитељима, попут оних да је дете сигурно у наручју и да се не мора везивати на кратким релацијама. Поред упутства како безбедно користити ауто-седишта, родитељи су упознати како да сами провере да ли иста испуњавају безбедоносни стандард.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.