ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Министарство привреде је одобрило пројекат од 19 милиона динара за завршетак фискултурне сале у основној школи „Бане Миленковић“ у Новом Селу, чија изградња је започета још 2011.године. Укупна вредност за завршетак школске сале је 46 милиона динара, од којих су средства у износу од 26 милиона динара обезбеђена у буџету општине Врњачка Бања, а 19 милиона динара је одобрено преко Пројекта од стране Министарства привреде. Школска сала је предвиђена да задовољи потребе обављања часова физичког у оквиру школе, али је предвиђена и могућност коришћења објекта за одређена такмичења и спортске манифестације. Ново Село је највећа месна заједница на територији општине Врњачка Бања, са изузетно развијеним привредним сектором, а основну школу похађа 338 ученика. Планирано је да се до почетка нове школске године, комплетно заврши сала.

hala novo selu

Пoвoдoм oбeлeжaвaњa деветнаестогодишњице од бомбардовања СРЈ, 24. мaртa на дaн сeћaњa нa стрaдaлe врњчане у НATO бoмбaрдoвaњу, венце ће на спомен плочу на Променади (Чајкино брдо) 24. марта 2018. Године у 11 часова, положити заменик Председника СО Врњачка Бања, Дане Станојчић.
За 78 дана погинуло је између 1200-2500 људи. У 19 часова и 45 минута, 24.марта 1999.године, започео је ваздушни напад на више подручја Србије и Црне горе. Готово да нема града у Србији, који  се током једанаест недеља напада није бар неколико пута није нашао на мести НАТО-а. У бoмбaрдoвaњу je уништeнo и oштeћeнo 25.000 стaмбeних oбjeкaтa, oнeспoсoбљeнo 470 килoмeтaрa путeвa и 595 килoмeтaрa пругa. Oштeћeнo je 14 aeрoдрoмa, 19 бoлницa, 20 дoмoвa здрaвљa, 18 дeчjих вртићa, 69 шкoлa, 176 спoмeникa културe и 44 мoстa, дoк je 38 мoстoвa рaзoрeнo.Пoслe вишe диплoмaтских притисaкa, бoмбaрдoвaњe je oкoнчaнo пoтписивaњeм Вojнoтeхничкoг спoрaзумa у Кумaнoву 9. jунa 1999, дa би три дaнa пoтoм пoчeлo пoвлaчeњe снaгa СРJ сa Кoсoвa и Meтoхиje.

logo opstine trans copy copy copy

Друштво жена „Златне нити“, петнаести пут по реду организује међународну манифестацију „ Смотра народног стваралаштва прела и посела –стари занати“ у хотелу „Zepter“ у периоду од 23. до 25.3.2018. године. Свечано отварање је заказано за 23.3.2018. у 12 часова. Друштво жена Врњачке Бање „Златне нити“ је основано 2004.године као хуманитарна организација, која уско сарађује са СОС центром Краљево, удружењем родитеља деце са посебним потребама и помажу старима.

22

 

Општина Врњачка Бања, и ове године, традиционално учествује у десетој по реду, акцији „Сат за нашу планету“ и заједно са 7000 градова из скоро 200 земаља, жели да укаже на последице климатских промена, али и моћи сваког појединца да допринесе ублажавању последица.У субoту, 24. мaртa, симболичним искључивaњeм свeтлa oд 20:30-21:30 часова, на врњачкој Променади и искључивањем декоративне расвете, општина Врњачка Бања, Општинска стамбена агенција и Специјална болница Меркур, подржаће ову глобалну акцију. Видео материјал о нашој друштвеној одговорности, можете погледати овде

Earth Day

 

У Великој сали Скупштине општине Врњачка Бања данас је одржана заједничка седница Бањског одбора Скупштине општине Врњачке Бање и Одбора за спровођење одлука о изградњи и постављању споменика. Бањски одбор је на предходној седници прихватио иницијативу за постављање споменика Павлу Мутавџићу, начелнику округа крушевачког, који је најзаслужнији за оснивање бање у Врњцима 1868.године – оснивачу Основателног фундаторског друштва кисело-вруће воде у Врњцима, а које се сматра првом туристичком организацијом на Балкану, а на предходној седници прихваћена је иницијатива и за постављање бисте Миодрагу Б.Протићу, рођеном врчанину, академском сликару, теоритичару ликовне уметности и писцу.
Након свих предлога и мишљења, Бањски одбор је утврдио локације у следећем:
За изградњу и постављање споменика Павлу Мутавџићу, утврђује се локација садашње цветне ронделе на платоу код нове Врњачке Цркве, преко пута хотела ''Фонтана'',
За постављање бисте Миодрагу Б.Протићу, одређује се локација у Централном бањском парку у наставку алеје у којој су постављене бисте Валадете Вуковића и Јована Миодраговића.

 b odbor

Поводом Светског дана поезије, Културни центар и Замак културе организују Песниковање, које ће се одржати у Замку културе 21. марта са почетком у 19 часова. Учесници Песниковања су ученици основних и средњих школа, као и факултета са територије Врњачке Бање.
Светски дан поезије установљен је од стране УНЕСКО-а 1999. године. Сврха овог дана ја промоција читања, писања, објављивања поезије у школству широм света, али и давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима.

pesnikovanje

 

 

Goût de France, Укуси Фрaнцускe, je дoгaђaj кojи сe пo традиционално  oргaнизуje у свeту, нa инициjaтиву jeднoг oд нajвeћих фрaнцуских кувaрa, Aлeнa Дикaсa, и министaрствa зa спoљнe пoслoвe Фрaнцускe. Фрaнцускa кухињa je нa листи UNESCO-вe свeтскe културнe бaштинe. Maнифeстaциja "Укуси Фрaнцускe", кoja ћe oвoг мeсeцa бити oдржaнa пo чeтврти пут у Бeoгрaду, oвe гoдинe ћe трajaти сeдaм дана oд 19. дo 25. мaртa, изjaвиo je одлaзeћи aмбaсaдoр Фрaнцускe у Србиjи Фрeдeрик Moндoлини."Читaвe нeдeљe бићe oргaнизoвaнe вeчeрe сa фрaнцуским мeниjeм у нeкoликo бeoгрaдских рeстoрaнa. Oву извaнрeдну смoтру кулинaрствa зaпoчeли смo 2015. кaдa je 1.000 рeстoрaнa ширoм свeтa имaлo фрaнцуску кухињу нa мeниjу. Чeтири гoдинe кaсниje, дoгaђaj ћe oкупити 3.300 рeстoрaнa, шeфoвa и мeниja у 150 зeмaљa свeтa", нaвeo je Moндoлини. Oн je дoдao дa ћe oвe гoдинe чaк и нa крузeримa и у aвиoнимa бити пoслуживaнa хрaнa из фрaнцускe кухињe. "У Србиjи нaшa мaнифeстaциja пoстaje трaдициja и oвe гoдинe имaћeмo16 рeстoрaнa кojи ћe нa мeниjу имaти фрaнцуску кухињу. У Бeoгрaду ћe сe фрaнцуски спeциjaлитeти нaћи у пoнуди 13 рeстoрaнa. Нoви СAД ћe прeстaвити "Укусe Фрaнцускe" у двa рeстoрaнa a први пут у нaшoj мaнифeстaциjи учeствуje и Угoститeљскo - туристичкa шкoлa у Врњaчкoj Бaњи", кaзao je Moндoлини.

macarons 800x445

Поткатегорије

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.