ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Вести
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

13-ог увече, Врњачка Бања ће бити домаћин, Марије Шерифовић, која ће својим песмама од 22 часа на Тргу код врабца, увеселити све врњчане и госте поводом дочека Православне Нове године. У протеклих десет година, Марија се врњачкој публици представила два пута, укључујући Радијски фестивал пре девет година, и прошлогодишњи концерт. Ове године, Врњачка Бања обележава јубилеј од 150 година организованог туризма, тим поводом општина Врњачка Бања и Туристичка организација припремили су многа изненађења за све врњчане и госте краљице континенталног туризма.

marija Serifovic 660x388

У петак, 5. јануара, одржан је традиционални „Божићни концерт“ хора „Абрашевић“ и етно групе „Руно“. Божићни концерт већ традиционално, изазвао је доста интересовања, а на почетку се присутнима испред хора „Абрашевић“ обратио Ванчо Рунтенски који се осврнуо на активности хора у прошлој години и поделио захвалнице установама, фирмама и особама које помажу њихов рад.
Наступом хора предвођеним професором Милутином Мићом Предолцем и пажљиво одабраним избором песама, испунио је читаву салу духовним и божићним расположењем. Након пола сата надахнутог наступа хора „Абрашевић“ придружили су им се и чланови етно групе „Руно“ да би заједно извели песму „ Добродошао Христе“. Друга половина вечери је припала члановима етно састава „Руно“ који су се представили својим виђењем изворне етно музике са ових простора.

 runo

Ове године Деда Мраз је дошао прво у Врњачку Бању и то 30.децембра на главној врњачкој Променади, дружио се са најмлађима, а свима који су били добри током године добили су и поклончиће. Четвородневни програм започео је тачно у подне 30. децембра, на тераси хотела „Zepter“ где су се најмлађи дружили, играли и сликали са Деда Мразом, а они старији, од 14 часова, уживали су уз музику групе The Boneshakers. Последњег дана одлазеће године програм је започео од раних јутарњих часова са квалитетним доручком, куваним гулашем од дивљачи, који су за многобројне присутне припремили чланови Ловачког удружења „Војвода Луне“. Од поднева, најмлађи који нису били у прилици да се испричају са Деда Мразом, имали су прилику и 31.12, а од 14 часова наступила је рок група Locomotion. Почетак 2018. године почео је разиграним наступом фолклорне групе „Врњачки вез“, а програм је тог дана окончан наступом рок групе Хад. Временски услови су приморали, другог дана Нове године, чланове хора „Абрашевић“, предвођене професором Милутином Предолцем, да свој традиционални новогодишњи концерт уместо на тераси хотела „Zepter“ одрже испред врњачког Биоскопа. То није спречило присутне да топло поздраве наступ хора „Абрашевић“, а у једном тренутку је неколико парова и заплесало. Сви малишани који нису били присутни током празника, обавештавамо да је испред хотела „Zepter“ постављено и клизалиште на ком могу уживати у чаролијама иако још увек нема снега.

Deda Mraz okruzen najmladima

Свим суграђанима и гостима честитамо Нову годину и предстојеће празнике, желимо вам пуно здравља, среће на приватном и пословном плану. Уједно вас обавештавамо да Општинска управа неће радити 1.1. и 2.1.2018. године.

nova godina 20181

На традиционалном новогодишњем коктелу привредника, који организује Председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, присуствовало је преко 150 локалних и националних представника компанија и предузећа. Председник општине се након одгледаног промо филма, о оствареним инвестиционим улагањима у Бању у текућој години, захвалио привредницима на успешној сарадњи током 2017. године. „Задовољство ми је што смо се окупили у оволиком броју и што су нам се на путу унапређења и развоја Врњачке Бање, придружили и водећи привредници Републике. Изградњом нових хотела, започето је ново поглавље врњачке историје. У наредном периоду са постојећим и новим инвеститорима значајно ћемо радити на развоју привреде и осавремењавању наше Бање. Најзначајније је свакако и отварање нових радних места са различитим степеном квалификација. Локална самоуправа је партнер и подршка свима, који желе да заједно радимо на унапређењу Врњачке Бање а све у циљу подизања стандарда, квалитета и услуга,“ истакао је Председник у обраћању. Ове године, Општина Врњачка Бања имала је изузетну подршку и разумевање Владе Републике Србије, која ће се на обострано задовољство наставити и у наредном периоду. 2018 је и година јубилеја у којој ћемо прославити 150 година организованог бављења туризмом. У сусрет јубилеју богатији смо за пет нових хотела са четири и пет звездица, од којих ће неки бити јединствени у региону. Подршку у раду и сумирању годишњих резултата на новогодишњем коктелу, осим привредника дао је потпредседник Скупштине Републике Србије, Игор Бечић.

privrednici

Национална служба за запошљавање из Краљева одржала је редовну годишњу конференцију за новинаре у Великој сали СО Врњачка Бања  на којој су представљени резултати рада и сарадња са партнерима на локалном тржишту рада. Конференцији су присуствовали представници локалне самоуправе, Центра за социјални рад, Канцеларије за младе, Савез самосталних синдиката, Удружења особа са инвалидитетом, Удружење Рома, представници школа Врњачке Бање.

nsz

Циљ овог традиционалног окупљања је представљање резултата рада уз осврт на 2017. годину када је реч о запошљавању, као и разматрању могућности да се унапреде и сарадња и резултати.
У име Општине Врњачка Бања присутнима се обратио Иван Џатић, заменик председника Општине.
– Ово је постала традиција да на крају године одржимо састанак и сведемо рачуне да видимо шта смо радили у текућој години и планове за наредну годину. Што се тиче локалне самоуправе Врњачка Бања, у 2017. години спроводили смо програме који су за последицу требали да имају смањење стопе незапослености у општини Врњачка Бања, и мислим да смо у томе и успели. Можда и најбитнији показатељ је тај да је 2012. године број незапослених лица у Врњачкој Бањи био је 3567 , а на данашњи дан је 3183 лица. Око 450 особа је запослено, што значи да су мере које су предузете дале резултате.

 

Свечана додела сертификата поводом завршетка шестомесечног Програма за стручно оспособљавање младих, заказана је за 28.12.2017. године у 14 часова и 30 минута у Великој сали општине Врњачка Бања. Кроз овај едукативни Програм, прошло је 70 -оро младих којима ће са лиценцираним сертификатима омогућити бржи долазак до посла. Реализација пројекта омогућава младима могућност и самозапошљавања али и успешност у пословању и примени новостечених знања како у приватном сектору, тако и кроз покретања сопственог бизниса. Пројектом су биле обухваћене обуке за рачуновођу, стране језике, козметичаре, фризере и основе информатичког знања.
Пројекат је финансиран у сарадњи Министарства омладине и спорта у износу од два милиона динара и општине Врњачка Бања у износу од 500 000 динара.

dodela sertifikata 750x410

Поткатегорије

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.