ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Дешавања и најаве
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Под покровитељством Општине Врњачка Бања, а у организацији Завичајног музеја - Замак културе Културног центра Врњачке Бање, од 20. до 30. јула 2015. године, одржава се Десети међународни фестивал класичне музике „Врњци“. Овај једанаестодневни фестивал квалитетне уметничке музике, са виртоузима на својим инструментима, по својој концепцијској поставци јединствен је у Србији. Временски дугом програмском акцијом представља континуитет едукативног културног деловања. Поред концерата врхунских мајстора, посетиоци могу да виде музичке филмове, да присуствују мултидисциплинарном програму, презентацији реномираних светских издавачких кућа, упознавању са градитељима инструмената, промоцији музичких књига.

X MEDJUNARODNI FESTIVAL KLASICNE MUZIKE 2015

Посебан сегмент чине пратећи програми посвећени херитологији, у оквиру којих се организују изложбе посвећене промоцији музике, промоцији наслеђа Врњачке Бање и наслеђа Републике Србије. Један сегмент посвећен је и обележавању годишњица. Са фестивала, гостујући композитор компонује и оставља бар једно дело посвећено Врњачкој Бањи, па је тако издата једна свеска са посвећеним делима. Основни императив овог фестивала је борба за успостављање вредносног система који не нуди само забаву, већ комплетан културно-уметнички садржај.

Уметнички директор фестивала је Урош Дојчиновић, познати српски композитор, музиколог, педагог и публициста који је докторирао је на интердисциплинарним темама у области филологије и националне и балканске музичке историје, чија уметничка активност обухвата преко 3000 наступа остварених широм света. Објавио је преко 500 стручних радова и снимио више од 60 дискографских издања за различите издавачке куће у Америци и Европи. За уметнички рад награђен је са више од 50 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и свету.
Фестивал прати и низ пропратних манифестација изложбеног карактера.Промотивном музичком изложбом: "Музика бoја" биће представљени aкварели виолинисте проф Живојина Велимировића који је своју страст за музиком повезао са страшћу за сликарством. Промотивна изложба за културно наслеђе Врњачке Бање биће: “Врњачка Бања на старим разгледницама”, Завичајног музеја Врњачке Бање, аутора Јелене Боровић – Димић и Благоја Димића, којом је кроз избор из збирке старих разгледница представљена историја Бање, њени амбијенти и атмосфера између два светска рата.
Промотивна за природно и културно наслеђе Републике Србије је  изложба “Старо и нестало воће Србије”, Природњачког музеја из Београда аутора Александре Савић.

Овде можете прузети програм Фестивала

Програм Фестивала класичне музике Врњци 2015


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.