ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Дешавања и најаве
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

„Дaни етнолошког филма" који представљају избор са 23. Међународног фестивала етнолошког филма Етнографског музеја у Београду, биће отворени, у понедељак 1. јуна 2015, са почетком у 19 сати, у Замку културе. Ова манифестација се реализује у сарадњи са Центром за нематеријално културно наслеђе Етнографског музеја. Циљ „Дана етнолошког филма“ је едукација припадника локалне заједнице и посетилаца Бање са традиционалним начином живота одређених културних група, њиховим уклапањем у модерне токове живљења.

DEF 2015 POZIVNICA

Такође, циљ је и очување и неговање културне разноликости. У десет дана, колико програм траје, посетиоци ће моћи да виде 21 остварење из 18 земаља, и то из Белгије, Еквадора, Турске, Португала, САД-а, Француске, Јужноафричке Републике, Данске, Чешке, Немачке, Финске, Бугарске, Шведске, Ирана, Израела, Јапана, Шпаније и из Србије.Прве вечери на програму су амерички филм „Плес бога кукурза “ и ирански филм „Деца пустиње“.


 

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.