ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Председник општине
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Председник општине Врњачка Бања примио је, у свом Кабинету, представнике Кола српских сестара Врњачка Бања, које предводи госпођа Хилда Живковић.

Kolo u Kabinetu 2016

 

Следећи симболику Али Ризине предаје кључева града Београда кнезу Михајлу, председница Кола, Хилда Живковић уручила је, по традицији, председнику општине кључ од резбареног дрвета, са поруком да чува Врњачку Бању. Кључ је израдила иконописачка радионица „Херувими“ која тренутно ради на рестаурацији манастира Прохор пчињски. На пријему је било речи о хуманитарним активностима и културно-просветним делатностима овог удружења. „Коло сваке године организује велики број догађаја, попут Светосавског базара етно културе и стваралаштва, културно уметнички програм на празник Цвети, Видовданско предвечерје, а средином септембра планирамо Академију поводом обнове манастира Сасе у Републици Српској, којем смо прошле године,даривали 600 вредних књига, сакупљених у сарадњи са врњачким и трстеничким школама и библиотекама“, са поносом је истакла Хилда Живковић. Настављајући улогу племенитих српкиња које су давне 1903. године основале добротворно удружење, са искључиво милосрдном намером пружања помоћи својим унесрећеним сународницима, идеја Кола је да се у скоријем периоду направи и „Банка хране“ за најугроженије. Председник врњачке општине захвалио је Колу на свему што чини у неговању традиције и промоцији правих вредности, и истакао спремност ове локалне самоуправе да помогне у реализацији будућих активности и идеја овог удружења.


Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.