ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Председник општине
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

У присуству грађана, гостију и представника Општине Врњачка Бања данас је обележена вековна заветна слава - Св. Кирик и Јулита.

Sv. Cirik 2016

Тим поводом у Храму рођења пресвете Богородице, свештенство храма служило је свету архијерејску литургију. Након литургије, кренула је свечана литија, традиционалном трасом, до новоизграђеног Храма Живоносни источник у централном парку, где је пресечен славски колач и служена молитва за здравље. Овогодишњи колачар био је Иван Џатић, заменик председника општине Врњачка Бања. 

Sv.Cirik 1 2016

Празник Св. Кирик и Јулита посвећен је успомени на дечака Кирика и његову мајку Јулиту, ранохришћанским мученицима настрадалим 304. године у граду Иконији, након наредбе цара Диоклецијана о прогону хришћана. Њихове мошти су до данашњих дана чудотворне, а један део моштију ових светитеља налази се у Охриду, у цркви Св. Богородице Болничке.


Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.