ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Председник општине
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

Председник врњачке општине са сарадницима угостио је, данас, шесточлану делегацију Града Ријеке и Приморско-горанске жупаније из Хрватске.

Prijem delegacije iz Rijeke

Делегацију из Хрватске представљали су Петар Мамула, заменик жупана Приморско-горанске жупаније, Марко Филиповић, заменик градоначелника Града Ријеке, проф. др Видоје Вујић, председник Привредне коморе Града Ријеке, Никола Иваниш, председник и Душан Николић, потпредседник Удруге Хрватско-српског пријатељства, као и Мирослав Татић, координатор Филмског фестивала у Пули. До данашњег сусрета дошло је на иницијативу Душана Николића, потпредседника Удруге Хрватско-српског пријатељства, пореклом из наших крајева, који већ 50 година ради и живи у Ријеци. На пријему је констатована велика сличност Врњачке Бање и Ријеке. Оба места повезује туризам, седиште су факултета за хотелијерство и туризам и оба ова места имају планине у залеђу и изузетно квалитетну пијаћу воду. Наука, образовање и туристички маркетинг, уз наставак карневалске сарадње, су области у којима је исказана спремност за успостављањем заједничке сарадње, и предложено да Врњачка Бања отпочне активности на успостављању побратимских односа са Опатијом која се налази у Приморско-горанској жупанији, и која, као и Врњачка Бања, има дугу традицију бављења туризмом.


Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.