ПОЧЕТНА

О нама

Документа

е-Услуге

Актуелности

Привреда

Контакт

Sample Sidebar Module

This is a sample module published to the sidebar_bottom position, using the -sidebar module class suffix. There is also a sidebar_top position below the search.
Општинско веће
VB   Општина Врњачка Бања
званична презентација

rasprava o vrticu obelezila sednicu veca     

Данас је одржана ванредна седница општинског Већа. Након усвајања записника, и допуне дневног реда, чланови Већа су разматрали Нацрт Одлуке о усклађивању просторног плана општине Врњачка Бања 2011- 2021. године са Законом о планирању и изградњи. Ово усаглашавање је законска обавеза, а локалне самоуправе имају рок да у периоду од 18 месеци од доношења Закона ускладе своја правна акта.

По речима начелнице Одељења за планирање и изградњу, инспекцијске имовинско правне и стамбене послове, у процесу усклађивања плана са Законом неће бити великих промена. Нацрт Одлуке је усвојен и упућен Скупштини на сусвајање. Веће је усвојило и извештај о реализацији Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја у општини Врњачка Бања за 2014. годину. Програм спровиђења пољопривредне политике у 2014. години и фдинансијска средства која су планирана за активности Плана, реализована су преко Фонда за унапређење пољопривреде и рурални развој општине Врњачка Бања. Председник СО, Родољуб Џамић је сугерисао да се у реализацији новог плана спровођења аграрне политике, повећају средства за награђивљање пољопривредника а, смање из области едукације. Након извештаја о програму подршке, усвојен је и Извештај о реализацији Плана и програма пословањ Фонда за унапређење пољопривреде и руралног развоја општине Врњачка Бања.

Веће је усвојило и информацију о предлозима годишњег учешћа на сајмовима општине Врњачка Бања. Међународно учешће на сајмовима је и део сертификације локалне самоуправе, али и предностима Врњачке Бање, да као лидер у области туризма учествује на оваквим манифестацијама. Међународни сајмови су по мишљењу Одељења за локално економски развој, прилика за привлачење страних инвестиција и остваривање контаката са потенцијалним партнерима. Одељење је предложило учествовање на 9. Сајму некретнина и инвестиција „BeIRE“ од 7 – 9 маја 2015. године у Београду, у оквиру ког се представљају пројекти изградње стамбених и пословних комплекса, индустријских зона, пројекти обновљивих извора енергије и развоја пољопривреде. Други сајам се односи на највећи комерцијални сајам некретнина у Европи са тежиштем на добре пословне контакте.

Овај сајам (17.Expo Real)се одржава у Минхену од 5-7. октобра. У току седнице Веће је разматрало и Иницијативу за процену оправданости примене модела јавно-приватног партнерства, чики разлози се налазе о високој цени електричне енергије, застарелој опреми, честих кварова и др. Усвојена је информација о прикључењу општине Врњачка Бања, међународном покрету – Спори градови. Уз информације о начину функционисања ових градова, очувању традиције и културне баштине, чланови Већа су гласали да се наставе преговори уз прикупљање додатних информација, како би Врњачка Бања била члан „Спорих градова“ Европе. Предлог Одељења за локално економски развој је и израда пројектно техничке документације за потребе реализације пројекта „Фотонапонске електране на кваровима јавних објеката“. Овај предлог је резултат недавне посете делегације Економско – трговинског одељења амбасаде Народне републике Кине у Србији. Делегација је предочила представницима локалне самоуправе, позив за отворени конкурс амбасаде на ком локална самоуправа може конкурисати за соларне панеле за фото напонске електране које се обавља преко Канцеларије за европске интеграције и консултације.    

Географски положај

Општина Врњачка Бања смештена је у брдовитим пределима централне Србије, око 200 km југозападно од Београда. Територијално припада Рашком округу и граничи се са општинама Трстеник, Александровац и Градом Краљевом. Заузима површину од 239 km2 и има укупно 14 насеља. На подручју општине живи 27.332, а у самој Бањи око 16.000 становника.

Ово идилично место налази се на раскрсници важних саобраћајница и има добре друмске и железничке везе са градовима: Београд, Ниш, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Чачак, Ужице и Нови Сад. Клима је умерено-континентална са умерено топлим летима и умерено хладним зимама.